El nostre ecosistema
Impulsors
Fundació BCN Port Innovation
Vehicle principal a través del qual es gestiona el projecte. És una Fundació privada dedicada a promoure la innovació i la sostenibilitat en l’àmbit portuari i logístic. Impulsa projectes que milloren la competitivitat del Port de Barcelona i la seva adaptació als nous reptes globals, com la digitalització i la mobilitat, la logística i el medi ambient.


Nova Bocana Barcelona
És responsable de la gestió de l’àrea on es troba l’hotel W Barcelona, la primera àrea desenvolupada dins l’espai modern i multifuncional de la Nova Bocana del Port de Barcelona. Aquesta zona no només actua com a entrada al Port, sinó que també acull infraestructures clau per al turisme i l’activitat econòmica. La concessionària Nova Bocana Barcelona, compromesa amb els seus valors de responsabilitat corporativa, finança i col·labora per impulsar les activitats del projecte.


Gerència Port Vell
Societat dintre l’Autoritat Portuària de Barcelona responsable de l’àmbit del Port històric de Barcelona, que ha evolucionat al llarg dels anys des d’un port comercial tradicional fins a convertir-se en una àrea vibrant i cultural de la ciutat.
Avui dia, el Port Vell és un lloc de trobada tant per als barcelonins com per als turistes, amb atraccions i punts d’interès que van des de L’Aquàrium de Barcelona, el Maremagnum i el Museu d’Història de Catalunya fins a la Nova Bocana. Ofereix espais icònics que faciliten tant el desenvolupament com la difusió del projecte, connectant-lo amb la ciutadania i els visitants. I des de la seva Gerència es promociona i es dona suport a iniciatives com BCN Sotamar.


L'Aquàrium de Barcelona
Un dels centres marins més importants del món dedicats al Mediterrani. En funcionament des de 1995, ha sigut completament remodelat i actualitzat per donar un millor servei i un ventall més ampli d’activitats als més d’1,5 milions de visitants que cada any hi acudeixen.
L’Aquàrium de Barcelona serveix com un altaveu poderós per a la sensibilització i l’educació ambiental. Per aquest motiu, es va habilitar un espai d’exposició dedicat a donar a conèixer la iniciativa BCN Sotamar.
A més de les seves funcions educatives i lúdiques, col·labora activament en projectes de recerca científica i conservació dels ecosistemes marins, proporcionant instal·lacions per a la investigació, la divulgació i l’educació.


Proveïdors tecnològics
Underwater Gardens International
Empresa formada per una xarxa multidisciplinària de professionals i experts amb ampli reconeixement internacional que integra una visió tant científica com empresarial. Pionera en la creació de “solucions innovadores” que fan viable la regeneració marina basant-se en criteris científics per adaptar-se i mitigar el canvi climàtic a l’oceà, alhora que promouen el creixement socioeconòmic local.
Underwater Gardens International aporta la seva expertesa en el disseny i la instal·lació de jardins subaquàtics i altres infraestructures marines.
Subministra les tecnologies i materials necessaris per a la creació de biòtops artificials, que no només ofereixen nous hàbitats per a la vida marina, sinó que també contribueixen a la millora de la qualitat de l’aigua i l’estabilitat dels ecosistemes.



Compromís amb la biodiversitat
BCN Sotamar, impulsat per la Fundació BCN Port Innovation, va guanyar el Projecte Local Insígnia de Sostenibilitat de la Louis Vuitton 37a America's Cup i World Sailing.
La Louis Vuitton 37a America’s Cup a Barcelona ha deixat un llegat profund en l’esport i la sostenibilitat. Més enllà de la competició, ha finançat el projecte BCN Sotamar, que ja està treballant en la restauració del fons marí de la ciutat, amb la vista posada a expandir aquestes accions a altres regions o països. A més, promou el compromís de la ciutadania a través d’accions de voluntariat i activitats d’educació ambiental.
Una gestió col·laborativa
La governança
El projecte BCN Sotamar està compost d’una estructura organitzativa dissenyada per garantir una gestió eficient, transparent i col·laborativa, integrant l’expertesa de diverses institucions i professionals amb un objectiu comú: la regeneració i preservació dels ecosistemes marins de Barcelona.
Aquest model de governança està compost de tres comitès: el Comitè Executiu, el Comitè Tècnic i el Comitè Científic. Cadascun d’aquests comitès té funcions específiques i complementàries, assegurant una cobertura àmplia i multidisciplinària de tots els aspectes del projecte.
Comitè executiu
És l’òrgan de govern responsable de la supervisió general, l’estratègia i la direcció de BCN Sotamar. Aquest comitè està format per representants que aporten coneixement especialitzat en innovació portuària, gestió marítima i desenvolupament nàutic.




Comitè tècnic
S’encarrega dels aspectes operatius i logístics del projecte, assegurant que cada iniciativa es desplegui de manera efectiva i conforme als estàndards tècnics i ambientals. Està liderat per entitats amb una àmplia experiència en la gestió d’infraestructures marines i nàutiques.




Comitè científic
Aporta el rigor científic necessari per assegurar que totes les accions del projecte tinguin un impacte positiu i mesurable sobre la biodiversitat marina. Està liderat per experts en ciències marines, biologia, ecologia i sostenibilitat, assegurant que el projecte estigui basat en les millors pràctiques científiques disponibles.



